Transformer Prime – de første indtryk

Jeg har siden mit eksperiment med en billig Kina-tablet (som endte sine dage som en “brick” i et forsøg på at flashe .. ah well, lang historie) været uden tablet bortset fra når jeg har lånt fruens iPad. Måske hun blev irriteret på mit evige lån den, for forleden meddelte hun at hun havde bestilt en Asus Transformer Prime til mig..

Well, i lørdags ankom så en kasse med … lækkerhed indeni.

Hardware

Jeg starter med et måske åbenlyt udsagn (hvis man fulgte linket ovenfor): Transformer Prime er overdrevet lækker. Bagsiden er aluminium som såkaldt unibody, altså skåret i et stykke. Forsiden er uden fysiske knapper og med en diskret sort ramme som lader den flotte 10.1″ IPS-skærm kome til sin ret (IPS er samme teknologi som iPad’ens skærm).

Den overordnede fornemmelse, når man sidder med maskinen er at der er tænkt godt og grundigt over detaljerne og at ASUS virkeligt har sat alle sejl til for at producere en topmodel.

En for mig ny ting på et android-device er, at de eneste fysiske knapper der er på maskinen er en tænd/sluk-knap og en volumen op/ned-knap. Væk er tilbage/menu/hjem-knapperne, som vi kender fra tidligere android-devices – eller rettere, de er erstattet af virtuelle knapper på skærmen. Helt i overensstemmelse med Googles opdaterede retningslinjer, og når man først har vænnet sig til det, fungerer det rigtigt godt.

ICS / software

Når man tænder tabletten for første gang, mødes man af android 3.2 honeycomb, men så snart man får koblet transformeren til sit netværk, mødes man af en besked om at der er en systemopdatering parat. Dette er nyeste inkarnation af android, nemlig Ice Cream Sandwich (ICS). Eller, næst-nyeste, for det er en opdatering til 4.0.3 og 4.0.4 er mig bekendt lukket ud i det fri. Stadigvæk er det rimeligt ok oppe på beatet – Samsung og HTC har f.eks. endnu ikke opdateret deres tablets og telefoner til ICS.

Og nu vi taler ASUS, Samsung og HTC, så er det værd at bemærke at ASUS (som på laptop-fronten ellers ikke holder sig tilbage) i modsætning til Samsung (Touchwiz) og HTC (Sense) hverken laver deres eget framework ovenpå android eller fylder maskinen med crapware. Ja, der var et par apps pre-installeret, men ikke noget påtrængende og et par af dem endda rimeligt brugbare (f.eks. den fulde version af Polaris Office i tablet-optimeret version og gratis plads online i ASUS sky-halløj). Jeg vil gætte på at software / framework er et sted mellem 95-99% “ren” android, hvilket er forfriskende.

Nu er jeg mig, så naturligvis skulle maskinen også rootes, hvilket tog, nåja, 10 minutter inklusive opsætning af adb til at virke med ASUS-devices. Jeg kan i den sammenhæng i øvrigt anbefale Voodoo OTA Root Keeper, som har virket fremragende med efterfølgende softwareopdatering.

Desværre har ASUS valgt at låse bootloaderen, så der er endnu ikke nogen spændende roms at lægge på dyret, men de har lovet at frigive et bootloader unlock tool her i februar, så lad os se om ikke tingene tager fart derefter. En port af cyanogenmod ville i al fald ikke være af vejen.
Tilføjelse: ASUS har nu udgivet bootloader-unlocker-tool

Jeg har prøvet en del spil for at teste det bæst af en quad-core processor der sidder indeni, og jeg er ret imponeret – nu ligger vi, grafikmæssigt, i den øvre ende af mid-end-spillene (gav det mening?), og jeg tænker at min transformer prime kan levere bedre, mere glidende grafik end min 3 år gamle high-end laptop.

Keyboard-dock

En af de store trækplastre ved Transformeren er den seperate keyboard-dock, som i mit tilfælde var med i pakken, men som man i andre tilfælde skal bløde yderligere en tusse for. Man klikker bare skærmen ned i docken og så har man noget der minder meget om ASUS’ bud på en ultrabook. Lækkert.

Med docken får man – udover et fuldt qwerty-keyboard – yderligere tilslutningsmuligheder (f.eks. full-size USB, så USB-nøgler er en mulighed) og via dockens indbyggede batteri en fordobling af tablettens batterilevetid. Det skulle give en omkring 10-16 timer i alt ved almindeligt brug  og umiddelbart ser det ud til at holde meget godt, med det forbehold at mine batterier ikke er på fuld kapacitet endnu.

Hvordan er det så at skrive på? Tjah, oplevelsen er lidt a la en netbook – meget småt (især med store fingre som mine) og bestemt noget man skal vænne sig til. Der er også mini-trackpad på tastaturet, men der er stadig handlinger som fungerer bedst med finger-på-skærm-teknikken – f.eks. swipes. Det største problem med tastaturet er dog, at der er flere apps, der åbenbart ikke håndterer denne type imput særligt godt, hvilket gør især efterfølgende redigering ret besværlig. Jeg regner med at lave yderligere eksperimenter og forhåbentligt melde tilbage.

Caveats

Er der ikke nogen negative ting? Jo, den oprindelige ICS-opdatering medførte lejlighedsvise “frys”, men en nylig opdatering (endetal .14) ser ud til at have fjernet det (7-9-13). Nogle brugere har haft store problemer med spontane genstarter, men det ser ikke ud til at jeg er ramt af det (der er en teori om at det fortrinsvis er US-modeller der har det problem).
Endeligt er GPS-modulet efter sigende endog meget dårligt, men det er ikke noget jeg har brugt tid på at teste. ASUS har så lavet lidt af en Columbusæg-løsning, idet de bare er holdt op med at annoncere med at der sidder en gps i enheden. Sådan kan man naturligvis også gribe det an.

Vs iPad?

Nej, der kommer ikke en vs. iPad-sammenligning (“OMG! Transformeren vejer 8 gram mindre end iPad og er 0.5 mm tynderere! ANDROID WIN!!!”). Det er begge to fremragende og lækre maskiner og “både/og” er en fuldt gyldig løsning. Min hu ligger personligt mere til androids måde at gribe tingene an på, men det er en pærer/blommer-sammenligning.

Alt i alt …

… er jeg endog meget tilfreds med min Prime. Kunne faktisk ikke ønske mig meget mere – men jeg ved også at eventuelle irritationsmomenter sagtens kan dukke op hen ad vejen. I så fald skal jeg nok opdatere jer – her eller på twitter. I er naturligvis også meget velkomne til at stille spørgsmål, her eller på twitter.

7 meninger om “Transformer Prime – de første indtryk”

  1. Jeg sprang på en Galaxy Tab, og det første der slog mig var, at de forskellige apps ikke er så tablet-venlige. De er tydeligvis designet til telefon mere end tablet. Facebook-app’en kan ikke rigtig dele skærmen op rigtigt. Jeg får kun en tynd stribe til højre i stedet for en 30/70 opdeling.Derudover er skærmtasturerne også bedre på mobil. Swiftkey X tasterne er mangler en tredjedel i højden. Og på en af de andre tastaturer virker mellemrumtasten halvdårligt. Meget irriterende.Så er det lidt generende, at Android-knapperne er fremme hele tiden. F.eks. ved spil.Og så er der apps, der af en eller anden grund kun kan vende en vej. Du kan ikke vende tabletten på hovedet.Men det er småting, som vil blive forbedret rettet er jeg overbevist om og iPad’en har lige så mange irriterende sider. Det er bare nogle andre irriterende sider.

  2. Jeg er enig i at vi savner tablet-egnede apps (hm, måske man skulle lave en liste?), men der er ok alternativer til f.eks. Facebook (Friendcaster), ligesom Swiftkey X også har en tablet-version. Jeg har det ok med at knapperne er fremme hele tiden, selv om det er en “reducér knapperne til prikker”-funktion, som en del apps og især spil godt kunne tage at bruge.

  3. Hvilken Galaxy Tab, markgazel? Jeg har 10.1 3g 16gb versionen med Honeycomb 3.2, og jeg kan sagtens få apps til at vende på hovedet.

  4. Godt høre, at du du er glad for din nye tablet, Ulf – men det ville være fint, hvis du var lidt mere konkret i din kritik af Samsung. Polaris Office var fx også præinstalleret på min Galaxy Tab 10.1 – og jeg synes ærlig talt, at TouchWiz fungerer rigtigt fint. Readers Hub (med PressDisplay, Zinio og Kobo) er også et ret stærkt koncept efter min mening.

  5. Min kritik af Samsung går udelukkende på deres manglende / sene softwareopdateringer samt deres insisteren på Touchwiz, som jeg hader som pesten. Virkeligt. I mine øjne er “vanilla” android alle custom frameworks langt overlegent. Jeg synes heller ikke jeg får noget fra deres Hub-koncept som jeg ikke kan få ved at downloade et par apps fra market, hvilket jeg også altid ender med at gøre. Zinio var i øvrigt også preinstalleret på min Prime.Samsungs hardware har jeg intet problem med og er en glad ejer af en Galaxy S2 (som jeg VIRKELIGT savner en ICS-opdatering til).

  6. @Jannik:Jeg har den samme uden 3G. Angry Birds kan f.eks. ikke vende på hovedet. Det er nok mest spil, der er lidt låste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *