Sådan fik jeg ereolen til at virke under linux(-ish)

Ereolen er folkebibliotekernes nye ebogs-tilbud til borgerne – rimeligt stort udvalg, nemmere at bruge end tidligere løsninger og … igen kun til Windows / Mac? (og IOS og Android, men det er sagen uvedkommende her). Der har så været noget polemik omkring sitet, men det er ikke mig, der dækker det – det overlader jeg til Toke (som linker videre i bedste stil).

Nuvel, jeg kiggede på tjenesten og så at det eneste krav der reelt er til afvikling er en fungerende installation af Adobe Digital Editions (ADE) med tilhørende Adobe ID. Det kan da ikke være så svært? En hurtig søgning tydede desværre på at det kunne det – folk har kæmpet og lavet alle mulige krumspring for at få det til at virke. Hm. Og ja, Adobe har vist permanent aflyst linux-versionen af ADE.

Men prøves skulle det, og da jeg lige havde lavet en frisk installation af Linux Mint 12, var det bare at kaste sig ud i det. 

Første trin, når man skal afvikle Windows-programmer under linux er Wine. Jeg installerede den nyeste version, der var tilgængelig, nemlig 1.3.33 – under alle omstændigheder er det det nok en god ide at hoppe på 1.3.xx-branchen. (*) 

Derefter hentede jeg ADE, men Adobe ville ikke kendes ved mig – “Sorry, but your system does not meet the minimum system requirements”. Heldigvis kan man hente en stand-alone-version (det kræver at man logger ind med sit Adobe ID, men sådan et skal man bruge under alle omstændigheder).

Når man har downloaded filen, højreklikker man bare i sin fil-manager og sørger for at klikke “tillad kørsel af filen som et program” af under Rettigheder (ja, eller chmod a+x digitaleditions_version.exe fra terminal, men er man terminalbruger, ved man det godt allerede og så er det sådan lidt spildte kræfter at fortælle det). Dernæst højreklik på filen -> Åbn med -> Wine (eller wine digitaleditions_version.exe fra terminal) og så kommer installationsprogrammet nok så nydeligt frem. Jeg klikkede bare “næste” hele vejen, men du bør naturligvis tage stilling til de enkelte flueben, som det passer dig.

Herefter forventede jeg at problemerne ville begynde at melde sig, men … nej. Når jeg nu låner en bog i ereolen, downloader jeg en URLLink.acsm -fil (ganske som under windows). Denne fil kan jeg så dobbeltklikke i min filmanager eller trække-og-slippe over på ADE (eller … whatever fra terminal. Find selv ud af det.

Så nu har jeg en fungerende løsning til at bruge ereolen under linux – jeg har ikke prøvet med at overføre til ebogslæsere fra ADE (ejer ingen kompatible enheder). Skal lige pille lidt mere med det, men lige nu har jeg nået min udlånsgrænse, så der går lige lidt tid inden jeg kan lege med det igen.

(*) Jeg er til fulde klar over at det ikke er en “ren” linux-løsning og nogen sikkert vil betragte mig som kætter, der skal brændes på bålet. So be it – i det mindste kan jeg læse en bog imens. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *