Mælkebøttehoveder og citron - klar til sukkerlage

Mælkebøttesaftevand

Hvis man som os ikke synes at gift er noget der hører hjemme i en have (I know, økohippier), bliver man hvert år ved denne tid velsignet med en sand overflod af mælkebøtter.

Ja, vi kunne luge, men i konkurrencen mod skvalderkål og brændenælde, ligger mælkebøtten altså ret langt nede på listen over de planter som vi fjerner. Jeg er faktisk ret glad for dem – de er i mine øjne umanérligt smukke samtidigt med at de er sjove at lege med for børnene, når de blomstrer af og laver “faldskærme”. Skulle de så ende med at vokse et sted hvor vi ikke er interesseret i dem, er det ret nemt at fjerne dem igen.

Men der er flere gode anvendelsesmuligheder, og en solskinsmandag kan bruges på værre måder end denne:

Man plukker så mange mælkebøttehoveder man orker. Stængelen er bitter og der skal heller ikke for meget af det grønne omkring hovedet med.

Vi plukkede til vi ikke gad mere (ok, jeg arbejdede løbende med ungernes motivation) og endte med en 70-100 hoveder, måske lidt mere. Så røg de i en varmeresistent beholder sammen med skræl og frugtkød af 1 citron, samtidig med at jeg kogte 2 liter vand og ca 1 kg sukker til lage. 

Når lagen er klar (sukkeret skal være smeltet og det skal være lige på kogepunktet), hældes den over mælkebøttehovederne og citronen. MWAHAHAHAHA DØ DØ DØ!! -udråb er valgfri, men det hjælper altsammen, tænker jeg. Så binder man et klæde over sin beholder og lader det stå, allermindst til næste dag, gerne længere (2-3 dage). Saften filtreres igennem et klæde og hældes på flasker – hvis man vil have at den lever længe, skal man nok skylle dem i atamon, men jeg tror ikke den overlever måneden ud.

Og voila (udtales “våjla”, ligesom Sonja fra Amagercenteret ville gøre), så har man solskin på flaske:

Retrospekt ville jeg enten skrue op for mælkebøttehovedmængden eller ned for vandmængden (måske 1½ liter), men sukkermængden og citronmængden er lige tilpas. Saften skal fortyndes efter smag.

Næste projekt i denne boldgade må nødvendigvis – med et nik til Ray Bradbury – være mælkebøttevin, men det bliver nok ikke i denne omgang.

PS. Jeg holder stadig pause fra twitter og FB, så vil du have at jeg skal se din kommentar, foregår det her. I al fald hvis du vil have svar fra mig.

Udgivet af

Ulf

Ulf bygger, brygger, bager, beplanter og mange andre ting, der ikke starter med B.

Skriv et svar